Saturday, March 3, 2012

Lirik Lagu Bawaku Pergi Nyanyian Kaka Feat Zizan Ada Mesej Galakkan Remaja Lari Dari Rumah?

Filled under: ,

Boleh tahan best. Itulah kata hati suci Abang Nara apabila pertama kali mendengar lagu Bawaku Pergi nyanyian Kaka (bukan pemain bola sepak) featuring Zizan Raja Lawak. Namun apabila ada seorang pembaca menghantar email kepada Abang Nara supaya meneliti lirik tersebut, sememangnya ada mesej yang tidak berapa sesuai.

bawaku pergi

Antara kata-kata di dalam email tersebut:-

Kalau dengar melodi, memang sedap. Catchy je. Tapi, jika diamati semula lagu nih, kalian perasan x ada yang x kena? Lagu nih ada mention “jangan bilang sesiapa”,”kita terus ke sempadan” & sbgnya. Mommy cuba dengar sampai abes. Mungkin mereka BERNIAT UNTUK TUNJUK MUDA MUDI NOWADAYS yang buat perkara2 begini [lari dari umah]. Tapi, mcm mesej x abeh. Xde conclusion macam nasihat ke hape. Mmg gitu je.

Abang Nara pun dengan pantasnya mengkaji lirik lagu Bawaku Pergi ini dan memang ternyata ada benarnya kata-kata pengirim email tersebut. Antara bait-bait lagu ini ialah:-

tolong jangan bilang mama
tolong jangan bilang papa
malah jangan bilang teman karibmu
jangan bilang sesiapa

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

Kalau tak salah tafsiran Abang Nara, “buku merah” yang dimaksudkan ialah passport. Adakah lirik lagu ini menggalakan remaja lari dari rumah dan seterusnya mencari keenjoyan di luar negara? Lirik sepenuhnya dengan membaca entri ini sepenuhnya. Apa kata anda?

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

tengah malam nanti
tolong jangan lupa
jangan mungkir janji
aku dah teruja
sudah cukup lama
aku tunggu saat ini
sejak kali terakhir kau hantar pulang
hidup sungguh sepi
tolong jangan bilang mama
tolong jangan bilang papa
malah jangan bilang teman karibmu
jangan bilang sesiapa

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

mata dalam kaca, topi berceloreng
sarung tangan hitam, atas muka ada topeng
hanya perlu siul, tidak tekan loceng
hero sudah sampai, cepat terjun dari loteng
kita terus ke sempadan aku pacu, engkau bonceng
bawa bekal air muka cuci aib bopeng
lari dari kewajipan, tanggungjawab ponteng
lari dari kenyataan, mula kisah dongeng

tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
sambil cari yeti kita boleh cari (what?)
tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
tidak jumpa yeti moga-moga jumpa syurga

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

bila kita pergi
apa kan berlaku
siapa kan peduli
siapa ambil tahu
hidup kita tempuh
untuk apa saja
tidak kira mana kembara membawa
kita kan bersama

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali



sumber:beautifulnara
______________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
p/s: please leave our comments also
tolong komen sekali ye post ini
______________________________________________________

0 comments: