Bahan-Bahan:
| 1 kg | ||
| 20 gram | serbuk kunyit | |
| 20 ml | santan kelapa pekat | |
| 5 gram | cili padi | |
| 10 gram | bawang putih | } |
| 10 gram | bawang merah | }kisar separuh hancur |
| 5 gram | serai | } |
| 5 gram | lengkuas | } |
| 2 keping | asam gelugor |
Cara Memasak:
- Daging lembu dihiris nipis kemudian digaul dengan serbuk kunyit dan garam hingga sebati. Kemudian salai di atas kuali leper (pan) sehingga tiga suku masak. Asingkan.
- Tumis semua bahan yang telah dikisar di dalam periuk. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan santan pekat dan kecilkan api, biar sehingga reneh.
- Setelah mendidih, masukkan daging tadi bersama asam gelugor. Biarkan selama 2 minit.
0 Comments