CRÈME CARAMEL



Bahan-Bahan:
1 cawan gula
3 biji telur
3 biji telur kuning
2 cawan susu (suam)
1 ½ tsp esen vanila

Cara Masakan:
1. Di dalam sebuah saucepan panaskan ½ cawan gula sehingga warnanya bertukar coklat keperangan (caramelised). Tuang ke dalam loyang acuan, ketepikan.
2. Di dalam bekas lain, campur telur, kuning telur dan gula. Pukul hingga sebati.
3. Panaskan susu dan campur esen vanila. Setelah agak mendidih campur adunan (langkah 2) tadi dan kacau rata.
4. Tuangkan ke dalam loyang tadi dan bakar 350° selama 40 hingga 45 minit.
5. Setelah masak, sejukkan dalam peti sejuk selama sejam.
6. Bila dihidang, lebihan gula yang dimasak boleh dituang di atas adunan tadi.
7. Hias mengikut kreativiti sendiri.

Post a Comment

0 Comments