Masakan Thailand memang popular di kalangan rakyat Malaysia. Sebab itulah banyak restoran, kafe atau gerai makan yang menyediakan menu ini untuk pelanggan mereka. Atas populariti itulah Ancasa Hotel, Kuala Lumpur, mengadakan Pesta Makanan Thailand bermula 3 April lalu hingga 17 April depan.
Pesta makanan yang bertempat di Saffron Brasserie itu menghidangkan pelbagai makanan istimewa dari Thailand dan paling istimewa ia menggunakan khidmat Chef Pornthip Janthachat yang dibawa khas dari negara jiran itu untuk memastikan setiap hidangan menepati citarasa sebenar.
Hendak tahu apa hidangan yang boleh di makan di sana? Macam-macam. Antaranya Sup Tomyam, Salad Mangga, Somtam, Nasi Goreng Nanas, Kerabu Daging Bakar, Ayam Goreng Chiang Mai, Kari Sotong, Ayam Masak Kari Hijau dan tidak ketinggalan, ulam-ulaman segar.
Kerabu Kepah |
Kari Ketam |
Jangan lupa menikmati Sup Tomyam. Rasanya memang lazat, kuahnya pekat dan paling penting ia dimasak dengan menggunakan ramuan segar. Isi ayamnya pula dari bahagian dada, sesuailah untuk mereka yang berdiet. Kalau tidak tahan pedas, sup ini mungkin kurang sesuai untuk anda.
Sup Tomyam |
Kerabu Mangga |
Kerabu Sotong |
Pulut Mangga |
0 Comments