Ronda Cari Makan Sampai Selatan


Kerana kebosanan di hujung minggu lalu, GUA mengambil keputusan untuk merayau ke selatan tanahair, mengikut saranan kerajaan untuk cuti-cuti di dalam Malaysia. Oleh kerana tiada cuti panjang dan masih lagi dipertengahan bulan, GUA sekadar ronda-ronda isi perut saja dengan kawan-kawan yang sama juga kadar nipis dompet masing-masing.


Target pertama kami apabila sampai di Johor Bahru ialah untuk pekena mee rebus. Orang kata mee rebus Johor tiada bandingannya kerana tempat lahir mee rebus ialah di negeri selatan ini. GUA tidak malu bertanya kerana kita tahu jika malu sesat jalan dan tak akan dapat mee rebus yang diidamkan. Menurut mereka yang ditanya dan menurut pemerhatian GUA, orang-orang Johor peramah orangnya, mee rebus paling power terdapat di dua tempat. Tetapi kerana tidak mahu tamak, GUA hanya meminta satu direction sahaja. Carilah Plaza Angsana, pergi ke tingkat paling bawah, cari food court dan gerai itu terletak di nombor dua dari kiri di deretan kedai. Lebih senang ialah dengan melihat barisan orang yang beratur panjang. Satu pinggan mee rebus RM3.50 dan kenikmatannya bernilai RM35. GUA tak tipu. Dah sampai di Plaza Angsana tengok-tengoklah barangan untuk perkahwinan dan sebagainya, banyak betul barang-barang menarik di sini! Mee rebus pun dah jumpa dan setelah pusing-pusing Plaza Angsana, kami bertolak untuk cari makanan laut pula.


Setelah kajian dilakukan, Tepian Tebrau adalah destinasi seterusnya. GUA diberitahu bahawa Tepian Tebrau ini dahulunya di lokasi lain tetapi apabila pembangunan telah dijalankan, lokasinya telah ditukar ke Jalan Tengku Petrie. Mudah sahaja nak ke sini, lokasinya berdekatan dengan English College dan tidak jauh dari Dataran Bandaraya Johor Bahru. Atau tengok sahaja gambar yang GUA ambil ini.




GUA pesan ketam cili pedas, ikan pari bakar dan tauhu bakar. Kesedapannya membuatkan anda tidak teragak-agak untuk membayar. Ketam cili ini diiringi dengan roti bulat yang sangat lazat tapi rasa GUA ianya tidak boleh dibeli secara berasingan. Itu GUA tak confirm, kena tanya sendiri. Yang GUA boleh confirm ialah sedapnya masakan di sini. Tidak hairanlah walaupun lokasinya sudah berubah, trafik pelanggan masih sesak.


Sebagai penamat trip jalan cari makan sampai ke Selatan, GUA pergi ke Danga Bay. Dah sampai ke JB tak singgah Danga Bay, tak sahlah lawatan GUA. Restoran Rumah Limas telah mendapat perhatian kami. Konsep di restoran ni macam makan di kampung, dalam rumah kampung stail limas. Nak makan atas rumah, bawah rumah, atas para, atas pangkin, semua boleh, GUA pilih untuk makan di atas meja sahaja.

Menu pilihan ialah ikan siakap bakar, kailan bawang putih, daging masak merah. Tidak menghampakan! Dan semuanya hanya RM32. Lepas makan, di sebelah restoran terdapat gerai-gerai membeli belah yang menarik untuk dikunjungi. GUA dah kenyang dan misi sudah tercapai. Apa lagi, balik KL lah untuk memulakan minggu baru.

Post a Comment

0 Comments