Bahan-bahan:
250 gram tepung kastard
250 gram tepung ubi kayu
250 gram mentega
125 gram gula aising
2 biji kuning telur
1/2 sendok teh esen vanila
Pewarna makanan secukupnya
Cara membuat:
Pukul mentega dan gula aising dengan menggunakan pengadun kecil hingga kembang dan lembut.
Tambahkan kuning telur dan esen vanila ke dalam adunan, kacau rata.
Masukkan tepung kastard dan tepung ubi kayu, adun rata sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada tangan.
Masukkan doh ke dalam acuan semperit, tekan doh sehingga keluar dari acuan dan letakkan di atas loyang yang telah dilapik kertas minyak.
Panaskan oven pada suhu 160°C.
Bakar kuih semperit dalam oven selama 15-20 minit atau sehingga kuih garing dan berwarna kuning keemasan.
Keluarkan kuih semperit dari oven dan biarkan sejuk.
Hias kuih semperit dengan pewarna makanan sesuai selera.
Kuih semperit siap dihidangkan dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara.
__________________________________________________________
sumber: youtube
0 Comments