Adegan Hina Rasulullah Dalam Filem Hantu Bonceng dan Alasan Ahmad Idham

 
Nampaknya filem Hantu Bonceng arahan Ahmad Idham terus menjadi perbualan hangat masyarakat. Bagi kanak-kanak dan mereka yang sukakan jenaka bodoh pasti seronok menonton filem Hantu Bonceng. Tapi, bagi kaki-kaki wayang yang inginkan kelainan pasti kecewa dengan filem ini.
Terbaru, blog Milosuam melaporkan ada isu menghina Rasulullah dalam salah satu babak filem Hantu Bonceng. Ye, kami juga perasan tentang hal ini semasa menonton filem tersebut malah banyak lagi babak yang pada kami agak keterlaluan. Kami tidak pasti sama ada anda juga perasaan akan hal ini.
Dalam salah satu babak yang dilakonkan Zizan Raja Lawak secara jelas menghina Rasulullah SAW apabila Zizan menyebut “Ashaduanna Muhammadar Syaitan” yang membawa maksud “Aku naik saksi bahawa Muhammad itu Syaitan”
Ohartis tidak pasti sama ada produksi filem Hantu Bonceng buat-buat tidak faham, terlepas pandang atau sengaja cetuskan kontroversi untuk melariskan filem. Apapun bukan satu babak ini sahaja yang sengaja membangkitkan kemarahan penganut Islam, malah banyak lagi termasuk masuk ke dalam Masjid dengan memakai pakaian bersalib selain abang kemain alim, adik seksi bukan main yang sekaligus menampakkan penghinaan kepada orang-orang yang beriman kepada Allah.
Mungkin sudah menjadi lumrah akan keluar cerita-cerita sensasi dalam filem terbaru agar filem tersebut laris dipasaran.
kredit penuh video untuk milosuam. Kami juga ada mengeluarkan isu ini pagi tadi di Facebook. Beratus respon yang kami terima. Ada antaranya menentang filem ini dan ada antaranya lebih menyokong filem dengan pelbagai alasan.
Berikut adalah email seorang pembaca kepada Ahmad Idham dan jawapan yang Ahmad Idham berikan:
Berikut adalah msg di antara saya dan Ahmad Idham, Pengarah Filem Hantu Bonceng berkenaan isu Azan, kalimah syahadah yg dijadikan babak lawak jenaka di dalam filem terbaru beliau.
Marikh Azahari:
Assalamualaikum Saudara,
Maaf m’ganggu, cuma saya nk ambil kesempatan ini menyuarakan pendapat peribadi saya berkenaan filem arahan saudara iaitu Hantu Bonceng telah memperlihatkan adegan ‘Azan’, ucapan dua kalimah syahadah dan perlakuan tasyahud akhir dijadikan babak jenaka. Dukacita ingin saya nyatakan sebagai salah seorg peminat filem tanah air saya merasa amat tersentap melihat adegan-adegan ini dijadikan bahan jenaka.
Maafkan sekiranya saya tersilap saudara. Tetapi sebagai umat Islam dan hamba kepada yg maha Esa, saya tidak rela melihat perbuatan seperti ‘Azan’, ucapan dua kalimah syahadah dan tasyahud akhir diperlekehkan dan menjadi bahan ketawa ramai.
Mungkin niat asal kita adalah baik tetapi hasilnya mungkin menjadi sebaliknya. Saya amat berharap sgt dan merayu pada saudara agar perkara yg berkaitan agama jgnlah dijadikan bahan duniawi melainkan atas tujuan dakwah dari sudut ilmiah bukannya lawak jenaka.
Maafkan saya lagi sekali sekiranya tersilap bahasa dan kata dalam menyuarakan padangan saya ini.
Wasalam
Ahmad Idham Ahmad Nadzri:
Terlebih dahulu saya ucapkan terima kasih kerana menonton filem HB. Bukanlah niat saya untuk mempersoalkan kembali niat suci anda.. Tetapi saya juga ingin bertanya adakah anda ini seorang yg sudah sampai ke tahap yg layak untuk meperbahaskan soal Islam setanding dengan cendikiawan agama yg bergelar ulamak. Untuk pengetahuan cik.. Filem ini telah terlebih dahulu di tapis dan dinilai oleh pihak LPF yg terdiri dari pakar pakar agama yg bertauliah. sebab itu filem ini di benarkan keluar. Jadi nasihat saya, tak perlulah awak nak sibuk menegur org lain sekiranya diri sendiri pun masih cetek dlm ilmu agama. Tahap awak belum sampai ke tahap pemikiran org yg telah terlebih dahulu meneliti setiap perkara yg sensitif dlm hal agama. Saya nasihat awak pergi belajar dengan lebih mendalam dalam hal agama sebelum kita nak memandai mandai menegur org lain. Ingat:- allah tidak memandang pada rupa paras dan pakaian seseorang tapi pada hati yg bersih dan suci… Renung renung lah…
Marikh Azahari:
Assalamualaikum..
Terima kasih kerana sudi luangkan masa membalas msg saya.
Saya akui saya cetek ilmu agama. Saya akui saya tidak setaraf para ulamak. Saya akui tahap pemikiran saya tidak setinggi mana.
Saya cuma menyatakan pandangan saya sebagai hamba Allah. Mungkin saya salah, mungkin saya betul. Terserah. Wallahualam…
wasalam
Sedikit hadith yang berkait-rapat tentang perkara ini:
“Dan jika kamu tanyakan kepada mereka (tentang apa yang mereka lakukan itu), tentulah mereka akan manjawab, “Sesungguhnya kami hanyalah bersenda gurau dan bermain-main saja”. Katakanlah, “Apakah dengan Allah, ayat-ayat-Nya dan Rasul-Nya kalian berolok-olok?” “Tidak usah kalian minta maaf, karena kalian telah kafir sesudah beriman”. (At Taubah : 65-66).
Rasulullah bersabda:
“celakalah orang yang berkata kata (sama ada benar atau bohong) untuk membuat orang lain ketawa…maka celakalah dia,celakalah dia,celakalah dia” Hadith Riwayat Abu Daud.

sumber;oh!artis
______________________________________________________


Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
p/s: please leave our comments also
tolong komen sekali ye post ini
______________________________________________________

Post a Comment

Post a Comment